PALESTINA 
Palestina is een staat in het Midden-Oosten dat bestaat uit twee delen, Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Vroeger was Palestina één geheel, maar in 1948 werd de staat Israël opgericht. Israël lag middenin het oude Palestina, waardoor Palestina sindsdien in tweeën is gedeeld. Op de kaart hieronder kan je, in het groen, de twee delen van Palestina zien.
Kunst brengt hoop

Hany Abu-Assad, de regisseur van THE IDOL, vertelt in het filmpje hiernaast over Gaza en over de hoop die kunst kan bieden.

Kindacteurs uit Gaza

De kinderen in de film wonen in Gaza. Voor de première van de film mochten ze mee naar Canada. De regisseur zegt ons hiernaast hoe dat was.
Muur
In 2002 begon Israël met de bouw van een muur rond de Westoever om aanslagen in Israël tegen te houden. Hierboven zie je een foto van die muur. Ook rond Gaza, het stukje land in het oosten waar THE IDOL zich afspeelt, heeft Israël een schutting gebouwd. En zoals je zag in de film, is het erg moeilijk voor Palestijnen om weg te gaan uit hun eigen land.

"Palestina is een gevaarlijke plaats, maar dankzij een film kan je erheen reizen zonder zelf gevaar te lopen," zegt de regisseur in het filmpje hieronder.
Het filmpje hierboven vat de geschiedenis van het conflict tussen Israël en Palestina samen in 10 minuten. Een aanrader! (Jammer genoeg enkel met Engelse ondertiteling).