Gangs in Nieuw-Zeeland 
The Dark Horse had niet bestaan zonder het verhaal van de gang. In de film heet de bende van Ariki "The Vagrants", een bende die in het echt niet bestaat.
The Dark Horse biedt een inzicht in hoe een bende werkt: er is een duidelijke hiërarchie, een inwijdingsritueel en loyaliteit.
Bendeleden zijn outcasts, outsiders. Is het niet Ariki die zegt tegen Genesis over zijn zoon Mana: "World don't want him. Didn't want me. And sure as fuck didn't want you, did it?"
"Wij stalen voedsel toen we jong waren, want we waren arm en slecht opgevoed. Dat betekent niet dat wij onze kinderen ook zo moeten opvoeden."

Genesis Potini toonde dat hij een goed hart heeft, maar nog andere bendeleden in Nieuw-Zeeland lijken hun leven te beteren, zoals je kan zien in de korte reportage hierboven.

De "Tribal Huk"-bende heeft een gewelddadig verleden, maar nu maken de leden elke dag vijfhonderd broodjes voor kinderen die geen lunch hebben op school.
Ross Kemp onderzocht bendes en in zijn boek Gangs schreef hij dat Nieuw-Zeeland percentueel de meeste bendeleden ter wereld heeft (4000 bendeleden op een bevolking van 4 miljoen). De bekendste bendes van het land zijn Black Power, Mogrel Mob, Head Hunters en Stormtroopers.
Fotograaf Jono Rotman volgde enkele jaren de bende Mogrel Mob en legde de leden ervan vast op foto. Lees hier een interview met het tijdschrift VICE over de ervaring van de fotograaf. "Er was een stilzwijgend begrip dat ze mij konden vermoorden. De foto op de achtergrond van deze pagina is van Rotman.