invloeden MUSTANG 
Vijfkoppig Monster
Ergüven zegt dat ze van de vijf zussen "een vijfkoppig monster" heeft willen maken. "Ze bewegen als vijf hoofden op één lichaam in dezelfde richting", totdat cultuur en tradities hen uit elkaar trekken.

Kent iemand het verhaal van Hydra van Lerna? Het veelkoppige monster uit de Griekse mythologie had vijf koppen, die dubbel aangroeiden wanneer je ze onthoofde. Enkel de laatste kop was onsterfelijk. Een verwijzing naar Lale, de jongste zus, en haar ontsnapping?
Wie weet wat "intertekstualiteit" betekent?
The Wolfpack
The Wolfpack. Je zou het de grote broer kunnen noemen van Mustang. Daar waar Mustang een verhaal is over meisjes, is The Wolfpack een documentaire over jongens. Wat hen verbindt? Opgesloten zitten in je huis. De broers in The Wolfpack zijn al net zo ongetemd als de zussen in Mustang. Beide films zijn luchtig in sfeer, maar aan de basis is er iets duisters.

Zes broers groeien afgesloten van de buitenwereld op in een appartement van New York. Ze mogen van hun Hare Krishna-vader bijna nooit naar buiten - dat zou namelijk veel te gevaarlijk zijn. Dus kijken ze films. Meer dan 5000 films. En met zelfgemaakte kostuums en decors spelen de broers vervolgens scènes na uit Pulp Fiction, Reservoir Dogs, The Dark Knight. Dat is hun manier van ontsnappen.
Mustang

"Mustang: een wild paard dat leeft in kuddes in de steppe van Noord-Amerika."

Bekijk hieronder hoe de regisseuse van de film haar personages beschrijft.
Genoeg materiaal om de titel te verklaren?
Ontsnappen!
Mustang is een ontsnappingsfilm, in een lange traditie van films over ontsnappingen. Hieronder vind je een trailer van een van de bekendste. 

Ken jij nog andere ontsnappingsfilm? Zie je gelijkenissen met Mustang?
Far West in Turkije

"Op een bepaald moment dacht ik: 'Mustang is net een Western'," zegt Deniz Gamze Ergüven.

Vandaar de titel "Mustang", een verwijzing naar de paarden in de Far West. Wilde paarden, symbool van de vrijheid van het Wilde Westen, waar alles mogelijk was.

Ook in de soundtrack van de film zit er een vleugje Far West. De soundtrack van Warren Ellis is namelijk gebaseerd op zijn soundtrack van The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, een film die zich afspeelt in de Far West (met Brad Pitt als nobele schurk).

Turkije is niet de Far West, en er is geen cowboy te zien in Mustang. Wat zou de regisseuse bedoelen met "Mustang is net een Western"? 
The Virgin Suicides
De Turkse "The Virgin Suicides", zo noemde de pers Mustang.
Ook in Sofia Coppola's film zoeken vijf zussen uit een streng gezin de vrijheid op.