MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM 
Geef je score:
Uw naam:
Bekijk de facebookpagina en website van de film.
Het incident in 1960 in Sharpeville waarbij politie een vreedzaam protest van de zwarte bevolking beantwoordde met een brutale schietpartij was een keerpunt in de vrijheidsstrijd van de zwarten en het protest tegen de apartheidspolitiek. In Zuid-Afrika besefte het ANC dat vreedzaam protest niets opleverde en er werd beslist om voortaan ook geweldacties op te zetten tegen militaire en openbare doelwitten. Wereldwijd kwam kritiek op het Zuid-Afrikaase regime.
Vergelijk de beelden uit de film (hierboven) en de werkelijke beelden (hieronder).
Nelson Mandela (1918 - 2013) was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus. Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het ANC tegen het apartheidsregime. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en veroordeeld tot levenslange opsluiting. In 1990 kwam hij vrij. Samen met toenmalig president De Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de vrede. In 1994 werd hij de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika.
Apartheid was het officiële systeem van rassensegregatie dat tussen 1948 en 1990 in Zuid-Afrika in voege was. Racisme in Zuid-Afrika vindt zijn oorsprong in en rond de kolonisatieperiode en de machtstrijd voor de vele bodemschatten tussen de Britten, boeren en de lokale bevolking.