Lebanon 
Wat vond je van de film LEBANON?
Hieronder zie je een aantal sterren. Geef je waardering over de film door een aantal sterren aan te duiden. Hoe meer sterren je aanduidt, hoe beter je de film vond. Geef ook je naam en e-mail adres in.
Geef je score:
Uw naam:

arrowlinks arrowrechts
Hierboven zie je Israelische soldaten aan de Israelische-Libanese grens. Het filmpje dateert van april 2009. Hiernaast vind je nog enkele recente foto's van het conflict. Zijn er grote verschillen tussen de soldaten hier en de soldaten in de film? Noem de voornaamste verschillen en gelijkenissen.
Op 6 juni 1982 trekken duizenden Israëlische militairen Libanon binnen en bezetten delen van deze noordelijke buurstaat. Israël wil zo de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO uit Beiroet wegjagen en de joodse staat beschermen tegen Palestijnse aanvallen vanuit Libanon. Veel Palestijnen nemen het immers niet dat zij sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 uit hun land zijn weggejaagd en vechten voor een terugkeer naar Palestina.
Regisseur Samuel Maoz zat tijdens de eerste Libanese oorlog zelf in een tank als tankboordschutter. Na zijn filmopleiding probeerde hij meerdere keren zijn oorlogservaringen om te zetten naar een filmscenario. Maar zijn eigen trauma's stonden in de weg. Uiteindelijk heeft hij er meer dan 20 jaar over gedaan om het scenario te schrijven.
LEBANON speelt zich volledig af in een tank. Als kijker voelt dat oncomfortabel en claustrofobisch aan. Maar dat is oorlog. De link naar het computerspel is snel gelegd. Het zichtveld van de speler is beperkt tot wat de telescoop ziet. Maar dit computerspel is écht, en één druk op knop heeft vreselijke gevolgen ...