Precious 
Wist je dat:
- Lee Daniels zijn filmbaseerde op een boek van Sapphire, een schrijfster die jaren lang met kansarme kinderen werkte? Hij maakte de film op basis van ervaringen uit zijn eigen jeugd en van reële getuigenissen van mensen in gelijkaardige situaties.
- Heel wat mensen zich herkenden in het verhaal van Precious? Ook beroemdheden zoals Mary J Blige en Oprah Winfrey engageerden zich in de film omdat ze er facetten uit hun jeugd in herkenden.
- In de V.S. de statistieken aangeven dat 1 op 4 kinderen tijdens z’n jeugd in aanraking komt met kindermishandeling en kindermisbruik?
- De 6 oscar-nominaties en de 2 Oscars voor PRECIOUS een aanduiding zijn dat de film door een ruim publiek kan geapprecieerd worden?
- De film gebaseerd is op de roman 'Push', geschreven door Sapphire? Ze baseerde het verhaal op haar ervaringen uit de realiteit.


Geef je score:
Uw naam:

arrowlinks arrowrechts
Hierboven zie je een interview met de Precious uit de film. Ze verteld over haar ervaringen bij het maken van de film en over het verhaal van de film.
Links zie je een aantal foto's uit de film. De foto's zijn genomen op vrij cruciale momenten in de film. Kan je vertellen waarom die momenten belangrijk zijn voor Precious?

Er zijn in de film maar heel weinig momenten van liefde en tederheid te zien. Weet je nog bij welke mensen Precious vriendschap, liefde of medeleven vond? Kan je daarbij ook zeggen waarom die mensen wèl om haar geven en anderen niet?
Kan je verklaren waarom vooral de moeder van Precious haar lijkt te haten?
Het taaltje dat in Precious gebruikt wordt, is niet altijd even netjes en beschaafd. Veel personages spreken slang (= een verzameling van woorden die enkel in een bepaalde sociale of etnische groep gebruikt worden). Nieuwe woorden worden gecreëerd of uit andere talen overgenomen om zo een eigen incrowd taal te creëren. Elke wijk ontwikkelde in de loop der jaren een eigen variant die de identiteit van het eigen getto moest versterken.   Enkele voorbeelden van Harlemse slang: A Miss Anne: Een blanke vrouw It went lightly, slightly and politely: Het is perfect verlopen! To blow your top: woedend zijn Collor a hot: Eten A little sister: Een mooi meisje
Via deze link kan je de het nummer 'I can see in colour' luisteren van Mary J Blige. Het komt uit de soundtrack van de film. Als geen ander kon zij zich inleven in Precious’ situatie. Blige kende een moeilijke jeugd: opgegroeid in de Bronx in een gezin zonder vader en misbruikt tijdens haar jeugd. Op 11-jarige leeftijd ging ze van school af. “I was able to relate automatically because I’ve lived some of that girls’ lives and I know people who live most of her lives. My hopes are that people are helped and they get the chance to see that you’re not the only one. You don’t have to carry the guilt and shame for something you didn’t do, you don’t have to pay for this...” (Mary J. Blige)