Die Welle 
Geef hieronder je mening over DIE WELLE. Hoeveel sterren verdient de film volgens jou? Uit alle reacties trekken wij enkele gelukkigen die in de prijzen vallen. Alle scores die ons bereiken vóór 31 mei komen in aanmerking voor deze wedstrijd.
Geef je score:
Uw naam:
Wat vind jij van deze uitspraak van hoofdacteur Jürgen Vogel?

“Ik denk dat deel uitmaken van een groep ook vandaag nog heel belangrijk is. Vooral in tijden waarin families uit elkaar vallen. Nu de traditionele, ruime familiebanden met grootouders, vaders, moeders, kinderen, kleinkinderen, ooms en tantes niet langer bestaan, voelt men een diepe drang om ergens bij te horen. Niet om je individualiteit op te geven, maar om iets of iemand te vinden met wie je je kan identificeren. Iemand voor wie je bereid bent om je ego naar de achterbank te verwijzen. Het individu is uniek en heeft een eigen persoonlijkheid, maar wil deel uitmaken van iets dat groter is dan jezelf. Dat is een primaire menselijke nood die uiteraard misbruikt kan worden. Maar fundamenteel is het niet slecht of kwaadaardig.”
Al gehoord van het Stanford-gevangenisexperiment?
Dit revolutionair psychologisch experiment werd in 1971 uitgevoerd door Philip Zimbardo van de Stanford University in de VS. Studenten werden willekeurig in twee groepen opgesplitst: een gevangenengroep en een bewakersgroep. Na korte tijd begonnen de studenten zich naar hun rol te gedragen; gevangenen werden onderdanig, en bewakers kwamen in de verleiding om hun macht te misbruiken. Het experiment werd stopgezet toen Christina Maslach, een studente die interviews afnam in de 'gevangenis', kritiek op de mensonterende omstandigheden uitoefende. Slechts zes dagen van de geplande twee weken waren volbracht. Zimbardo merkte nog op dat van de vijftig buitenstaanders die de gevangenis van binnen hadden gezien, Maslach de enige was die vraagtekens bij de moraal ervan had gezet.
Zoek op youtube een trailer van de verfilming van dit experiment.
Ook DIE WELLE is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1967 begon de jonge Ron Jones als leerkracht geschiedenis aan Cubberley High School. Tijdens een les over het nationaal socialisme stelden enkele vijftienjarige leerlingen pertinente vragen. “Hoe kon het Duitse volk zich zo laten misleiden door Hitler?” “Hoe konden bevriende buren plots vijanden worden en elkaar verraden?” “Hoe konden diezelfde mensen achteraf beweren dat ze van niets wisten?” Terechte vragen, beseft Ron Jones, maar hij vindt niet de juiste woorden om ze accuraat te beantwoorden. Impulsief beslist hij dat zijn leerlingen het zelf zullen ondervinden. Zonder hen in te lichten, sleept hij de klas mee in een akelig rollenspel.

arrowlinks arrowrechts
In 1972 schreef Ron Jones zelf een eerste verslag over het sociale experiment, getiteld ‘The Third Wave’. Op basis van dit essay uit de eerste hand werd in 1981 zowel een boek als een tv-film gemaakt. Beide waren getiteld THE WAVE en hadden een educatief doel. Onder het pseudoniem Morton Rhue bewerkte auteur Todd Strasser het verhaal van geschiedenisleraar Ron Jones tot een roman. De verfilming door Norman Lear resulteerde in een ongeveer 45 minuten durende tienerfilm. Zowel de film als het boek werden een internationaal succes. Ook vandaag nog worden ze wereldwijd gebruikt als illustratie tijdens de (geschiedenis)lessen.
Hierboven zie je deel 1 van de tv-film. Deel 2 is eveneens te vinden op youtube.
De film eindigt tragisch en gewelddadig. Dat was niet het geval in het werkelijke verhaal. Regisseur Denis Gansel: “Ik voelde dat jongeren Die Welle best wel ‘s heel cool zouden kunnen vinden. Ik zag hoe ze op de filmset de Welle-groet gebruikten om elkaar te begroeten. Ik voelde me als Duits filmmaker verantwoordelijk om een sterk statement te maken. Ik wil tonen dat fascisme geen spelletje is. Daarom veranderde ik het einde met de duidelijke bedoeling om het publiek te shockeren.”
Wat denk jij: zijn mensen echt zo snel te beïnvloeden?